Kreiranje sadržaja

za društvne mreže

Kreiranje sadržaja društvenih medija je osnova svake strategije društvenih medija. Bez sadržaja, nema šta da se postavlja, lajkuje, deli ili analizira — i nemoguće je promovisati proizvode ili usluge na mreži.

Kreiranje sadržaja za društvene medije može biti bilo šta, od pisanja privlačnog natpisa pa sve do dizajniranja velike integrisane društvene kampanje sa velikim timom i više uticajnih ljudi.

Za bilo koju od ovih opcija, ili bilo šta između, potrebna vam je strategija marketinga sadržaja da biste efikasno razvili odličan sadržaj i alatke za kreiranje sadržaja da biste to efikasno uradili

Šta je kreiranje sadržaja?

Kreiranje sadržaja je proces stvaranja sadržaja. Ali šta to tačno znači?

Gotovo sve može biti sadržaj, od postova na blogu do TikToka do belih knjiga, pa čak i knjiga. U osnovi, sadržaj je sve što pruža informacije ili zabavu. Za trgovce i brendove, kreiranje sadržaja je važan način za izgradnju i održavanje odnosa sa potencijalnim kupcima.

Šta je kreiranje sadržaja za društvene mreže?

Kreiranje sadržaja za društvene mreže je proces kreiranja pisanog sadržaja, fotografije, grafike i video zapisa za različite platforme društvenih medija.

Sadržaj društvenih medija mora da se uklapa u propisana ograničenja za broj znakova, veličinu slika i dužinu video zapisa. Morate da ugurate mnogo vrednosti u veoma mali prostor.

Takođe je važno napomenuti da je kreiranje sadržaja društvenih medija mnogo interaktivnije od drugih oblika kreiranja sadržaja. Ne kreirate sadržaj u balonu. Bez obzira da li ističete sadržaj koji generiše korisnik, kreirate TikTik Stitch ili koristite zvuk u trendu za vođenje ideja o sadržaju, deo ste većeg ekosistema.

Ključni elementi

Evo nekih elemenata uključenih u kreiranje sadržaja. 

Istraživanje: 

Provera najnovijih trendova na društvenim mrežama i korišćenje slušanja na društvenim mrežama i analitike društvenih medija da biste stekli utisak o tome kakav sadržaj vaša društvena publika žudi.

Pisanje: 

Stavljanje reči na ekran — od naslova i teksta preko video zapisa do kopiranja za duže objave na Facebook-u ili LinkedIn-u.

Fotografija/videografija:

 Snimanje fotografija i/ili video snimaka, poput snimaka proizvoda ili obilazaka iza scene. Ovo može uključivati profesionalnu opremu, ali u zavisnosti od vaših potreba, može se uraditi i pametnim telefonom.

Video montaža: 

sastavljanje klipova u gotov proizvod.

Grafički dizajn: 

Kombinovanje reči i grafike u mem, infografiku, naslovnicu ili bilo koji drugi vizuelni materijal koji koristite na društvenim medijima.